Притисните "Ентер" да прескочите садржај

73-годишњица Априлског рата

0

У уторак 15 априла, крај споменика Незнаном јунаку на “Сарића осоју”, у организацији Градског Одбора потомака ратника 1912-1920 “Мајор Коста Тодоровић”, Града Ужица и Месне заједнице “Царина” обележена је 73-годишњица Априлског рата.

Споменик незнаном јунакуПолагање венаца

На тај дан 1941 године бранећи Ужице, непријатељу су се супроставили војници Краљевине Југославије и грађани Ужица.
У Априлском рату погинуло је 118 лица. У самим борбама учествовали су и цивили, који су пружали отпор немачким окупаторским снагама.

Споменик Незнаном јунаку подигнут је 1974. године. Пуних 70 година није се знало ко је јунак који је 15. априла 1941. године погинуо на Сарића осоју. Председница Градског Одбора потомака ратника „Мајор Коста Тодоровић“, Миљка Пилчевић, каже да је недавно откривено да је реч о Милоју Зечевићу из Тополе, нареднику Осме противтенковске базе Војске Краљевине Југославије.

„Када су први немачки тенкови почели да се спуштају низ Сарића осоје Милоје Зечевић је скочио на један од њих, убацио бомбу у тенк и на тај начин убио целокупну посаду. На жалост, неколико секунди касније и сам је убијен митраљешким рафалом са другог немачког тенка“, рекла је Пилчевићева.

    Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена.