Притисните "Ентер" да прескочите садржај

Комеморација на “Сарића осоју”

0

Дана 15.04.2017. У знак сећања на херојску борбу војника Краљевине Југославије и Ужичана који су пружили снажан отпор  надмоћнијем непријатељу, одржана је комеморација поред споменика на „Сарића осоју“.

У борбама са далеко надмоћнијим непријатељем (фашистичком Немачком) делови Југословенске Краљевске Војске и грађани Ужица пружили су херојски отпор и нанели значајне губитке непријатељу.

У овим борбама за славу и част нашег града, изгубило је живот више од 180 наших суграђана и војника.

Битка за Ужице 15.04.1941. представља један од најсветлијих дана у историји нашег града, а Ужице један од ретких градова у поробљеној Европи које је пружило снажан отпор фашистичком агресору.

Све је то био јасан путоказ за касније стварање „Ужичке републике“ једине слободне територије у тада окупираној Европи.

На самој комеморацији после одавања почасти погинулим војницима и цивилима, прочитан је говор доајена Ужичке публицистике и историографије Ђорђа Пилчевића који је заједно са Удружењем ратника и њихових потомака изузетно заслужан, што се овај важан историјски догађај обележава на примерен начин. На жалост Пилчевић је преминуо само дан пре комеморације, па је говор припремљен за комеморацију, био и својеврсно подсећање на њега и његов плодоносан рад.

На комеморацији су присуствовали и положили венце: Заменик Градоначелника Ужица, Директор Народног Музеја, Представници Месне заједнице „Царина“, Удружења ратника и њихових потомака, представници СУБНОР-а и других борачких организација из Ужица и Севојна, као и представници Савеза пензионера. У организацији комеморације су помогли и службеници ПУ Ужице.

    Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *