Притисните "Ентер" да прескочите садржај

Превентивне мере забране коришћења воде из градског водовода за пиће и кување до даљег на снази

0

Све информације о актуелној ситуацији са водоснабдевањем у Ужицу грађани могу добити на телефонском броју 590- 102, у периоду од 8.-20.00 часова.

Штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању. Према речима заменика градоначелника Ужица Видоја Дрндаревића захваљујући подршци Војске Србије обезбеђен је већи број цистерни за снабдевање грађана Ужица пијаћом водом, тако да је тренутно на располагању 12 покретних и две стационарне цистерне, као и 5 цистерни за установе. У недељу увече, након провере њихове хигијенске исправности , очекује се да ће на подручју града бити  постављено још 13 стационарних цистерни.

Завод за јавно здравље Ужице (након резултата анализа у Институту за јавно здравље Србије( Батут ) да у узорцима воде са бране Врутци  најтоксичнији продукт цветања алги микроцистин ЛР није присутан изнад референтне вредности 1) , упутио је дописе референтним институцијама у региону  које имају могућност да испитају присуство осталих токсичних продуката цветања алги, односно распадања цијано бактерија чије је присуство потврђено у води. Због празника немогуће је додатне анализе извршити у овом тренутку, али ће оне бити обављене чим то буде било могуће, највероватније у лабораторији у Марибору која има могућност да испита присуство још три токсичне материје, истакла је директорка Завода за јавно здравље Биљана Мијовић.

Драгољуб Костић, технички руководилац у ЈКП Водовод Ужице истакао је да према резултатима из 2012.године које је објавила специјализована агенција за испитивање свих акумулација у Србији СЕПА ништа није указивало да се овако нешто може десити. У активности на санацији акумулације Врутци  неопходно је укључити и ЈП Србијаводе које газдује овом акумулацијом. Он је навео да има неколико понуда да се приступи решавању проблема и да ће, према  закључцима кризног штаба на састанку одржаном у суботу, 28.децембра,  највероватније у понедељак почети монтажа опреме и дозирање хлор-диоксида који је 2,8 пута ефикаснији од хлора,  као почетне активности на санацији постројења и водоводне мреже. Реч је о технологији која је већ примењена у Крушевцу и дала је позитивне резултате. Након дозирања у пеироду од 48 часова извршиће се контрола воде.  Када је реч о коришћењу алтернативних извора потребно је обавити низ анализа И сачекати резултате института Батут који би потврдили да је вода са тих извора хемијски И бактериолошки исправна.

У овом тренутку немогуће је предвидети како ће се ситуација даље развијати. И даље је на снази забрана коришћења воде за пиће И кување . Позивају се грађани да се придружавају прописаних  превентивних мера. Информације о распореду цистерни са водом на подручју града и остале информације грађани могу добити сваког дана од 8.-20.00 часова на телефонском броју 590 – 102.

 

(Преузето са Интернет сајта града Ужица)

    Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *